V naši prehrani poznamo tako nasičene kot tudi nenasičene maščobe. Slednje povezujemo s pozitivnimi vplivi na telo in so priporočljive, da jih redno uživamo. Med njimi so izjemno pomembne omega 3 maščobne kisline, ki jih naše telo samo ne more proizvesti, so pa za njegovo delovanje bistvenega pomena. 

Gre za maščobne kisline, ki imajo pozitiven vpliv na delovanje srca in tako bistveno zmanjšajo tveganje za pojav srčno žilnih bolezni in možganske kapi. Uživanje omega 3 maščob je  povezano tudi z zmanjšanjem holesterola, krvnega tlaka in zdravega razvoja dojenčkov v obdobju nosečnosti.

 

Ali zaužijemo dovolj omega 3 maščobnih kislin?

Če redno uživamo sladkovodne in morske ribe, potem ni strahu, da ne bi zadostili potrebam po omega 3 maščobah. Težava pa je, ker je današnja prehrana naravnana tako, da morske hrane na naših krožnikih enostavno primanjkuje. Številni prehranski strokovnjaki priporočajo uživanje rib celo dvakrat tedensko, od tega naj bi vsaj eden obrok vseboval mastno ribo.

Torej, če so ribe redno na našem jedilniku, potem ni nobenega strahu po pomanjkanju teh maščobnih kislin. Če pa ne, potem se to najhitreje pokaže v hrapavi in luskasti koži, poslabšana pa je lahko tudi vidna funkcija, nevronska funkcija in imunski odziv.

Kako poskrbeti za primeren vnos omega 3 maščobnih kislin?

Med naravnimi viri najdemo to obliko nenasičenih maščob v ribjem olju in različnih ribah. Največ jih je v lososu, slaniku, postrvi, skuši in ostrigah. Prav tako pa jih dobite tudi v repičnem in lanenem olju, orehih in nekaterih vrstah semen.

Dejstvo pa je, da morske hrane in rib ne obožujejo vsi. Zato je dobro vedeti, na kakšen način jih lahko nadomestimo. Eden izmed najbolj iskanih prehranskih dopolnil so maščobne kisline omega 3 v kapsulah, tabletah ali tekočini, za katere je priporočljiv dnevni vnos vsaj 250 mg.